Výběr kvalitního partnera byl v minulosti velmi důležitý hlavně pro ženy. Zatímco pro muže mohl být sex jen záležitostí ztráty zanedbatelného vzorku spermií, pro ženu mohl skončit dárečkem v podobě devíti měsíců těhotenství a péče o potomka. Správný výběr byl tedy zcela zásadní.

Co hledají ženy a proč

  • Ženy evolučně chtějí muže ekonomicky zdatné a ochotné se dělit, aby věděly, že tito muži dokážou zabezpečit je a rodinu.
  • Dále chtějí lásku, protože muži, kteří milují a jsou ochotni se vázat, potenciální rodinu s větší pravděpodobností neopustí.
  • Třetím kritériem je atraktivita, protože pro ně symbolizuje nejen líbivost, ale reprezentuje i mužovo zdraví a schopnost fyzicky chránit rodinu.

Ženy tedy více vyhledávají zabezpečené, milující partnery, kteří jsou k tomu ještě atraktivní.

Co hledají muži a proč

  • Muži si evolučně vybírají své ženy podle atraktivity, protože poskytuje vodítka pro reprodukční potenciál a protože je reprezentuje jako jejich protějšek ve společnosti.
  • Dále si cení věrnosti, protože (jak říká rčení): "Mámino jistě, tátovo možná."

Dle této teorie tedy muži chtějí krásné, mladé přítelkyně a manželky, které jim budou věrné celý život.

Jak je to dnes u mladých?

V rámci programu Institutu partnerských vztahů jsem realizoval internetový průzkum mezi 1200 muži a ženami ve věku 15–25 let. Otázky se týkaly především sexuálního a partnerského života. Ptal jsem se jich tedy i na to, čemu přikládají důležitost při výběru partnera.

  • Výsledky ukazují, že pro mladé ženy je na prvním místě věrnost, druhé místo obsadilaláska, třetí spokojenost v sexu, dále pak vzhled partnera, partnerův společenský status a poslední místo obsadily peníze.
  • Mladí muži hodnotí jako nejdůležitější věrnost, poté vzhled partnera a lásku až na třetím místě, dále pak spokojenost v sexu, společenský status a nakonec opět peníze. I mladí muži tedy přikládají vzhledu vyšší důležitost než mladé ženy.

Muži to mají jednodušší, protože jejich preference dnes a dle evoluční teorie jsou víceméně stejné, ale jak je to se ženami a odvěkou otázkou, co ženy vlastně chtějí? Je to jako v tom vtipu "vědci přišli na to, co ženy chtějí, ale ony si to mezitím rozmyslely"?

Nejdůležitějším parametrem věrnosti je otázka, jestli jsme věrní sami sobě: Věrnost ve vztazích

Panenství už v naší kultuře není podmínkou vstupu do manželství. Ženy mohou být ekonomicky zdatné a antikoncepce snižuje riziko nechtěného těhotenství, takže již není třeba vybírat tak pečlivě. Mladé ženy se v počtu sexuálních partnerů vyrovnávají mužům.

Na druhé straně máme preference, které pravděpodobně fungovaly a vyvíjely se mnoho generací. Také je tu možnost, že ženy (oproti údajům uvedeným v šetření) budou vidět výběr partnera jinak, až budou za několik let skutečně vybírat partnera pro život a jako otce svých dětí, a evoluční "pravidla" tedy nakonec opět (ať vědomě, či nevědomě) zafungují.

Koukám na boty a hodinky

Výbornou ukázkou působení evolučních teorií je moje 24letá kamarádka. Ukončila magisterské studium a čerstvě se zaměstnala na velmi dobrém místě. Ani ne čtyři měsíce na to se rozešla se svým přítelem, který ještě studoval.

Z nelítostného evolučního pohledu je její volba jasná. Má omezený čas na to, aby si našla otce pro své děti, a není jisté, že mladší partner dosáhne dostatečně rychle na potřebné zdroje, či ji neopustí. Původní zamilovanost časem vyprchá a přirozený výběr si diktuje své.

Ujasněte si, kdo jste, co je pro vás důležité, co máte rádi a co ne. A ukazujte partnerovi od začátku jen svoji pravou tvář: Chvála sobectví

Kam se poděla opravdová láska, ptám se? Odpověď je z evolučního pohledu jednoduchá: žena se ocitla ve společnosti vydělávajících a často starších mužů, kteří potřebné zdroje již mají. Svého současného partnera již nedoceňuje. A když (z hlediska zdrojů úspěšnější) muž na první pohled splní věrnost, bude do ní zamilovaný a alespoň průměrně atraktivní, zamilovanost z její strany přijde sama. Muži napomůže, že jí svým zájmem dá pocit výjimečnosti a vytrhne ji ze stereotypu.

Toto uvažování je u většiny žen spíše nevědomé. A jak si kamarádka vybírá nového partnera? Říká, že věří na toho pravého. Já si pamatuji ještě další její slova: "Jak na tom člověk je, se pozná jednoduše – koukám na boty a hodinky."

Vždy jsem musel mít tu nejkrásnější

Jeden z mých kamarádů se ocitl v situaci, kdy o něj měly zájem dvě ženy. On byl s oběma na několika rande a rozhodoval se, kterou by chtěl jako dlouhodobou přítelkyni. S oběma si rozuměl, obě byly sympatické.

Hlavní rozdíl byl v tom, že jedna byla také studentkou vysoké školy, měli spolu více společných zájmů a byla zralejší. Ta druhá měla ukončené středoškolské vzdělání, již pracovala, měli spolu méně společných témat, ale přišla mu půvabnější. Můžete hádat, kterou si vybral. Své vyprávění uzavřel slovy: "Vždyť mě znáš, vždy jsem musel mít tu nejkrásnější."

Dříve jsem si říkal, že evoluční teorie zužují pohled na ženy jako na vypočítavé potvory a na muže jako na povrchní lovce. Čím jsem starší, tím více se setkávám s tím, jak tyto mechanismy fungují, i když si je lidé zpravidla nechtějí přiznat. Často se ptám, jestli je nás více romantických snílků, kteří věří i v něco víc.

Šanci na navázání trvalého vztahu zvýšíte, když budete mít v hlavě srovnané ty nejdůležitější věci. Které to jsou vysvětluje Jan Vojtko v seriálu videoseminářů Jak na partnerské vztahy...